En aquest article et direm tot el necessari sobre el Cloud Storage i ¿ Com funciona l'emmagatzematge en el núvol ?, Ja que, és molt segur que hagis sentit parlar d'això i que també, hagis fet ús dels seus serveis.

com-funciona-el-emmagatzematge-en-la-núvol-1

Què és i com funciona l'emmagatzematge en el núvol?

Encara que, aquest tipus de serveis sembli una cosa nova i innovador, la veritat de l'assumpte és que, el Cloud Storage, porta anys en el mercat, des de l'any 1960 per ser exactes.

Cloud Storage, és el nom que se li va donar originalment en anglès a aquest servei, tot i que, és comú que avui dia el coneguem com emmagatzematge en el núvol, i en què consisteix aquest servei ?. Bàsicament, es tracta de plataformes virtuals que ens permetran guardar qualsevol classe d'arxius i contingut multimèdia, així com, documents en els servidors d'aquestes plataformes.

Per entendre-ho millor, és com si guardaràs un arxiu en un dispositiu d'emmagatzematge físic (pendrive, micro SD, disc dur, Entre d'altres), però de manera virtual. La paraula «núvol» fa referència a aquests servidors, que funcionen com emmagatzematge per a les nostres dades; a més, que la seva capacitat és gairebé il·limitada, de manera que, podràs guardar gran quantitat d'arxius, sense por de quedar-te sense espai.

Com funciona el Cloud Storage?

Ara que ja saps amb més exactitud què és aquest servei, et direm ¿ Com funciona l'emmagatzematge en el núvol ?, Les empreses que s'encarreguen d'oferir i donar suport a aquestes plataformes, compten amb si, amb servidors amb un espai d'emmagatzematge prou gran; ja que no només seran els nostres dades les que es van a guardar, sinó també, els de milions de persones més.

Nosaltres com a clients, mitjançant la creació d'un usuari en aquestes plataformes, tindrem accés a certa quantitat d'espai d'emmagatzematge; d'aquesta manera, podrem guardar els nostres arxius sense cap problema. Hi ha plataformes que compten amb diferents plans i encara que, hi ha serveis gratuïts, que ens ofereixen ja una bona quantitat d'espai; mitjançant el pagament d'una mensualitat, podem augmentar aquesta quantitat d'emmagatzematge, a més, que és possible que ens ofereixin més serveis i opcions, a diferència de el pla gratuït.

El funcionament de l'Cloud Storage, es componen de dos elements de gran importància, els quals són:

  1. El Front End: que correspon al nostre costat, com a clients; el que correspon a la interacció entre cada un de nosaltres, l'ordinador i l'aplicació que ens permetrà fer ús dels serveis; tot i que, aquesta aplicació, es pot utilitzar directament per mitjà de l' navegador web.
  2. El Back End: aquest element correspon a l'altre costat de l'emmagatzematge en el núvol, és a dir, l'empresa, els encarregats de donar suport i manteniment a la plataforma; els servidors i els sistemes que serviran com el lloc on s'allotjaran tots els nostres arxius que desitgem desar.

Com veus, el ¿ Com funciona l'emmagatzematge en el núvol ?, És bastant senzill i simple, a més, és molt fàcil d'entendre sense més complicacions.

En el següent vídeo, podràs veure més a l'respecte d'aquest tema.

 Tipus d'emmagatzematge en el núvol que existeixen

Depenent de la privacitat (o exclusivitat) que se li doni a l'Cloud Storage, podem trobar tres tipus d'emmagatzematge en el núvol, que són els següents:

  • Públic: tal qual com el seu nom indica, les plataformes de emmagatzematge en el núvol d'aquest tipus, es troba disponible per a tot tipus d'usuari comú; qualsevol persona pot accedir a aquests serveis sense cap problema i poden ser localitzades fàcilment a través de Internet. Si bé, totes (o la majoria) són gratuïtes, com hem esmentat anteriorment, moltes d'aquestes plataformes, ens donaran l'opció de pagar certa quantitat de diners, a canvi d'oferir-nos millors serveis, amb més avantatges.
  • Privat: el Cloud Storage d'aquest tipus, només està disponible per cert grup exclusiu, ja siguin d'una empresa o organització; els únics que tindran accés i fer ús dels serveis d'aquesta plataforma d'emmagatzematge, seran els membres de l'esmentat En vista que més ningú, a excepció dels mateixos integrants de l'empresa, té accés a aquest Cloud Storage, el seu nivell de seguretat és evidentment més alt que les plataformes públiques.
  • Híbrid: el tercer tipus de emmagatzematge en el núvol, És un que combina les dues classes anteriors, tant el privat, com el públic, en el qual les empreses, conserven certa part o certa exclusivitat de la plataforma, però la resta és obert a el públic en general.

Normalment, el Cloud Storage públic, és el més usat i preferit pels usuaris, juntament amb l'híbrid; ja que, tots dos models ofereixen baix cost de manteniment i no es gasta massa; a l'contrari que, succeeix amb les de l'tipus privat; que sí signifiquen grans despeses.

Avantatges de l'emmagatzematge en el núvol

Comptar amb un Cloud Storage, pot ser bastant avantatjós i molt beneficiós, fins i tot més que seguir utilitzant dispositius d'emmagatzematge físic. Entre la gran varietat de beneficis que hi ha, podem esmentar les següents:

  • Capacitat: aquest punt ja ho havíem esmentat anteriorment, amb un compte gratuïta, moltes plataformes ofereixen una bona quantitat d'espai disponible; com per exemple, google Drive, ofereix als seus usuaris, una quota de 15GB; però aquest espai pot ser expandit encara més, si decidim pagar.
  • Ubiqüitat: pots anar a qualsevol lloc i fer ús de l'emmagatzematge en el núvol d'aquestes plataformes, des de qualsevol pc o fins i tot, des del teu propi smartphone; ja no cal que sempre carreguis amb tu, algun USB, o alguna microSD.
  • Seguretat i protecció: les empreses encarregades de l'administració d'aquests serveis, compten amb nombroses formes de protecció i seguretat als arxius que guardem al núvol; per la qual cosa, sempre estarem segurs que el nostre contingut estarà protegit. A més d'això, comptem amb l'opció de backup (còpia de seguretat), De manera que podem fer un suport de les nostres dades, sempre que vulguem i recuperar-los.
  • Adaptabilitat a el client: compta amb múltiples plans que poden adaptar-se a les nostres necessitats; nosaltres decidirem si volem actualitzar nostre compte.

Alguns exemples de plataformes de Cloud Storage

A la secció anterior, ja hem esmentat un dels exemples clàssics i més usats pels usuaris, que és Google Drive; altres plataformes també conegudes són: Dropbox, Mega, onedrive i Zoho.

Si et va semblar interessant aquest post, et convidem a llegir el nostre article sobre: Com buidar el núvol Huawei.