Com utilitzar Tor de manera segura: Molts de vosaltres haureu sentit parlar de Tor, una xarxa global gratuïta que et permet navegar de forma anònima pel web fosca. I, no, no és il·legal. Els seus avantatges són que proporciona un major nivell de privacitat online. No obstant això, «The Onion Router» té algunes vulnerabilitats que podrien posar en escac la teva privacitat i els teus dispositius. Per això, anem a explicar-te algunes coses relacionades amb com salvaguardar la teva seguretat en línia amb Tor a aquesta entrada de parada Creativa.

Sobre la legalitat de Tor

Si bé és cert que Tor i la «web fosca» han estat relacionades amb empreses il·legals com Silk Road, l'ús de Tor no pot considerar-se una il·legalitat. El sentit d'usar aquesta xarxa global és preservar l'anonimat i la llibertat d'expressió, de manera que només es tracta d'una eina que garanteix aquests avantatges per sobre de l'opció majoritària.

Tor és una xarxa oberta de servidors. La seva administració està a càrrec de voluntaris i compta amb un navegador d'el mateix nom, totalment gratuït. Està guiada pel projecte Tor, una organització sense ànim de lucre. El seu ús permet explorar la Internet que nosaltres fem servir habitualment ( «clearweb»), igual que qualsevol altre navegador. Segons el Projecte Tor, fer servir Tor no és un acte criminal, i tant la xarxa com el navegador són legals en qualsevol lloc de món.

Vulnerabilitats de Tor

Tor no és segur a el cent per cent, de la mateixa manera que ocorre amb qualsevol tecnologia. Aquesta xarxa també està exposada a ciberdelinqüents que poden comprometre la seva seguretat. L'any 2014, va ser objecte d'un atac dissenyat per un equip d'investigadors de la Universitat Carnegie Mellon. El Projecte Tor va analitzar l'atac, que va consistir en el següent: van aconseguir accedir a el control d'un nombre de servidors suficients en la xarxa Tor per analitzar els relés en ambdós extrems de l'circuit i poder comparar així la sincronització de l'trànsit, el volum i altres factors únics. A l'unir tot el circuit, els investigadors van obtenir l'adreça IP de l'usuari del primer relé i la destinació final del seu trànsit web en l'últim relé. Això els va permetre relacionar els usuaris amb la seva activitat en línia. Tor va actualitzar els seus relés per evitar atacs similars, però encara són possibles aquest tipus d'atacs relacionats amb la identificació dels usuaris a través de el temps i el volum del seu trànsit.

Fa poc temps, un proveïdor de gestes anomenat Zerodium, va descobrir una nova esquerda en el navegador que permetia als atacants l'execució de un codi JavaScript d'origen maliciós. El hacker d'Zerodium va aprofitar un error de Tor en el complement NoScript. A dia d'avui, aquesta falla ja ha estat corregida gràcies a l'actualització de NoScript i de el navegador Tor.

Aquests no són motius suficients perquè descarts la possibilitat d'usar Tor, són només alguns arguments que justifiquen l'afirmació que Tor no és una xarxa segura a el cent per cent. Però cap ho és. No obstant això, si fas un ús adequat d'aquesta eina no tens per què patir conseqüències negatives.

Com utilitzar la xarxa Tor d'una manera adequada

Com utilitzar Tor de forma segura-2

Utilitza Tor de manera inadequada pot danyar la teva privacitat en línia, així que és recomanable que tinguis en compte la informació que et proporcionem a continuació:

  • Segons van passant les teves dades per la xarxa, Tor els anirà xifrant. No obstant això, el xifrat de la teva trànsit entre el relé final i el teu lloc de destinació depèn del lloc web. Així que és recomanable que només visiteu llocs web amb un protocol de seguretat de transferència d'hipertext o HTTPS. Aquest protocol garanteix un enllaç xifrat. Per saber si el lloc compleix aquestes característiques, només has de fixar-te en si la URL comença amb «https: //».
  • El navegador Tor bloqueja complements com Flash, RealPlayer i QuickTime, ja que són fàcils de manipular amb l'objectiu de deixar la teva IP exposada sense que Tor sigui capaç d'impedir-ho.
  • Quan facis servir el navegador Tor, només s'enrutará a través de la xarxa Tor el tràfic d'Internet de el mateix navegador. Això implica que les altres aplicacions del teu dispositiu es connectaran a Internet de la manera convencional, el que podria deixar exposada el teu veritable adreça IP.
  • Usa sempre el mida de pantalla per defecte de el navegador Tor. No maximitzis la finestra. Si ho fas, els llocs web poden determinar la mida de la pantalla del teu dispositiu. Això podria reduir el teu dispositiu i facilitar als llocs web a rastrejar la teva activitat.
  • Si descàrregues documents a través de navegador Tor, no els obris mentre estiguis en línia. Et estaries arriscant a revelar la teva adreça IP real, ja que aquests arxius podrien contenir recursos d'Internet amb informació sobre la mateixa. Per consultar un arxiu.doctor o.pdf, Desconnecta el teu ordinador d'Internet o fa servir el Sistema operatiu Tor, Creu.
  • Tampoc és gens recomanable que facis servir BitTorrent amb aquest navegador. Alentiria la xarxa i enviarà la teva veritable adreça IP en la sol·licitud GET de l'rastrejador. A més el teu torrent i la teva trànsit de dades deixaran de ser anònims.
  • Un altre factor a tenir en compte és que Tor no protegirà la teva privacitat en els llocs web que requereixin d'un inici de sessió. Quan inicies sessió, t'estàs identificant en el lloc web corresponent i qualsevol persona podria estar observant la teva activitat en el lloc.
  • Finalment lloc, si vas a utilitzar Tor per navegar a la web fosca, tingues molta cura. No és una cosa que hagis de fer alegrement. Utilitza només URL fiables del web fosca i no cliquees en cap anunci. Inspecciona tot els enllaços d'aquesta web abans d'obrir-los. Si visites llocs desconeguts al web fosca t'estàs exposant a infectar el teu dispositiu d'una manera molt ràpida. La manera de comprovar la fiabilitat dels llocs del web fosca és assegurar-se que tenen un certificat SSL vàlid.

Esperem que amb aquesta entrada t'hagis fet una idea del que significa utilitzar el navegador Tor. Com t'hem dit té els seus avantatges, però tingues en compte les nostres advertències si estàs decidit usar-lo. En Parada Creativa també vetllem per la teva seguretat.