Com li vaig explicar àmpliament en el meu manual sobre com signar digitalment, La signatura digital (o signatura electrònica digital) és una eina que li permet atorgar validesa legal a un document com si hagués estat signat per una persona de forma manuscrita. Es basa en els tres principis: autenticitat, ja que permet verificar la identitat de la persona que firma; integritat, ja que garanteix l'originalitat i la no modificació dels documents signats i el no repudi, ja que el signant d'un document no pot repudiar l'autoria d'aquest últim.

Per obtenir el signatura digital és necessari comprar un certificat especial i un kit especial d'un organisme certificador, però ja hem parlat d'això abundantment en el tutorial que acabo de donar-li. Avui vull centrar-me en un altre aspecte: la verificació de la signatura digital. Si no vam signar un document electrònic, vam rebre un, com assegurem la seva autenticitat? Com podem determinar si la signatura en ella és vàlida i, per tant, està legalment reconeguda? T'ho diré immediatament.

Si vols aprendre com verificar la signatura digital, Tot el que heu de fer és descarregar un programari específic al seu Pc o connectar-se a un servei de verificació de signatura digital en línia i donar-los el «arxiu» que vol verificar per verificar la seva autenticitat (que pot estar en format PDF o p7m segon si la signatura és de tipus PAdES o CAdES). En uns segons obtindrà la resposta de la prova amb tots els detalls relacionats amb la signatura inclosa a l'arxiu: tot de forma gratuïta i sense la necessitat de comprar kits especials (s'utilitzen només per posar la signatura digital, no per verificar).

▶ ︎ Programes per verificar la signatura digital | Verificar signatura digital en línia | Altres solucions per a verificar la signatura digital

Programes per verificar la signatura digital

Si està a punt per començar i vol esbrinar com verificar la signatura digital, Pren-te cinc minuts de temps lliure i prova un dels programes que vaig a recomanar. Gairebé tots són gratuïts i multiplataforma, en el sentit que funcionen no només en Windows, sinó també en MacOS i Linux. A més, si té un kit de signatura digital, és possible que ni tan sols hagi de descarregar-los, ja que ja estan inclosos en el kit que va comprar.

Els formats d'arxiu que la signatura pot verificar són: PDF (Qui pot utilitzar la signatura de tipus PADES i mantenir el seu format original) i P7M (És a dir, sobres criptogràfics que usen la signatura CADES i pot contenir qualsevol tipus de document). Per a més informació, segueix llegint.

Dic (Windows / Mac / Linux)

Dike és el programari que ve amb els kits de signatura digital INFOCERT. Permet signar digitalment documents electrònics i verificar documents ja signats. Per a la verificació de la signatura, no es requereix la compra de cap kit o l'ús de targetes intel·ligents o unitats flash. Una altra cosa important a tenir en compte és que el programa és completament gratuït i funciona en tots els principals sistemes operatius de PC: Windows, macOS i Linux.

Per descarregar Dike a l'ordinador, connectat a el lloc de INFOCERT usant l'enllaç que li acabo de proporcionar, aneu a la part inferior de la pàgina i feu clic al logotip de l' sistema operatiu que s'ha instal·lat a l'ordinador, per exemple, el Bandera de Windows o el poma de macOS. Una descàrrega completa, si fa servir un PC amb Windows, Obriu el fitxer DIke6-instal·lador-win32.msi i feu clic al botó Següent. Després accepti les condicions d'ús del programari, col·locant la marca de verificació al costat de l'element Accepto els termes de l'acord de llicència. i completi la configuració fent clic a Següent, Següent, instal·lar, y final.

Si utilitza un Mac, Per instal·lar Dike el que has de fer és obrir el paquet dmg que conté aquest últim i arrossegar la icona de el programa a la carpeta aplicacions des de macOS.

En aquest punt, per verificar una signatura digital amb Dike, feu clic al botó Comprovar i seleccioneu el arxiu PDF o p7m del seu interès per veure la resposta de l'aplicació. Alternativament, si ho prefereix, pot prendre l'arxiu per verificar i arrossegar directament a el botó Comprovar per Dike.

Si la signatura de el document que va seleccionar és vàlida, veurà aparèixer el missatge La signatura ha estat verificada correctament i, fent clic al botó DETALLS que es troba a la part superior dreta, pot veure tots els detalls relacionats amb aquest últim. Si la signatura no és vàlida, veureu el missatge signatura vàlida i, fent clic al botó informe, Veureu tots els detalls de l'error.

nota: Si li diuen que hi ha actualitzacions disponibles per a la llista de certificats, accepta instal·lar-les.

ArubaSign (Windows/Mac/Linux)

Com és fàcil d'entendre, Aruba Sign és el programari que li permet col·locar, administrar i verificar les signatures digitals incloses en els kits de signatura digital d'Aruba. És completament gratuït i és compatible amb Windows, macOS i Linux. Per verificar les signatures digitals, també pot usar-lo sense una targeta intel·ligent o un kit de signatura.

Per descarregar Aruba Sign en el seu PC, connectat a la pàgina web d'Aruba mitjançant l'enllaç que li acabo de proporcionar, feu clic a l'element Programari de signatura ArubaSign i pressiona el botó Descarregueu el programari relacionat amb el sistema operatiu en el vostre Pc. Una descàrrega completa, si fa servir un PC amb Windows, Obriu el fitxer ArubaSign-xx.exe i completi la configuració de l'aplicació fent clic primer a i després en bo de nou , Següent, instal·lar y final.

Si utilitza un Mac, Per a instal·lar Aruba Sign tot el que has de fer és obrir el paquet dmg que conté aquest últim i còpia la icona de el programa a la carpeta aplicacions des de macOS.

Un cop completada la instal·lació, per verificar les seves PDF o p7m amb Aruba Sign, iniciï el programa, esperi que s'actualitzin els certificats i arrossegament el document per verificar al botó Comprovar (O pressiona aquest últim i selecciona el document que es va a verificar «manualment»).

En uns segons, s'obrirà una finestra amb els detalls de la signatura inclosa en l'arxiu que va seleccionar i se li informarà si és vàlida o no.

FirmaOK! (Windows / Mac / Linux)

Un altre programari que li permet verificar la signatura digital és FirmaOK!, Que s'inclou en el kit de signatura digital de Oficina de correus italiana però també es pot usar en mode (pel que fa a la verificació de signatures, per a col·locar la signatura en els documents, és clar). necessites comprar un kit). És gratuït i és compatible amb tots els principals sistemes operatius de PC: Windows, macOS i Linux.

Per descarregar FirmaOK! en el seu Pc, connectat a la pàgina web de Oficina de correus italiana usant l'enllaç que li acabo de proporcionar i feu clic a l'enllaç Configuració de firmaOK! Windows 32 bits i 64 bits de si fa servir Windows, a l'enllaç Configuració de firmaOK! MacOS si fas servir macOS oa l'enllaç Configuració de firmaOK! Linux 32 bits i 64 bits si fas servir Linux

Una descàrrega completa, si fa servir un PC amb Windows, Obre l'arxiu firmaOK_Win.cremallera, Traieu el contingut en una carpeta de la seva elecció i iniciï el paquet d'instal·lació denominat firmaOK_installer_xx.exe. A la finestra que s'obre, feu clic al botó Següent, Posi la marca de verificació a la banda de l'article Accepto els termes de la llicència i completi la configuració fent clic primer a Següent per tres vegades consecutives i després dalt instal·lar y final.

Si utilitza un Mac en el seu lloc, obriu el fitxer firmaOK_MacOS.zip i traieu el contingut en una carpeta de la seva elecció. Després obri el paquet dmg que conté FirmaOK!, feu clic al botó Estic d'acord i arrossegament la icona de el programa a la carpeta aplicacions des de macOS.

Una vegada que es completi la instal·lació, comenceu FirmaOK!, Arrossegueu el document per validar a el botó Comprovar i espereu que aparegui la finestra amb el resultat de la verificació. Si se li demana que descarregueu una actualització per signar certificats, accepti.

Adobe Reader / Adobe Acrobat (Windows / Mac)

Si té una versió recent de Adobe Reader o Adobe Acrobat instal·lada a l'ordinador, pot verificar les signatures incloses en els PDF simplement obrint aquesta última, recordant el panell de signatura (La icona de l'llapis ubicat a la barra lateral esquerra) i expandint l'entrada per signatura present en el document.

Si apareix l'advertència a la pantalla «Hi ha certificats fiables disponibles per descarregar, que milloren l'ús de documents signats. ¿Instal·lar? », Respongui afirmativament. D'aquesta manera, Adobe Reader (O Acrobat) descarregarà els certificats més recents i podrà validar les signatures digitals de manera més efectiva. No es pot seguir el mateix procediment per a arxius en format p7m.

Consulteu les signatures digitals en línia

Necessita de comprovar la signatura en alguns arxius molt lleugers? No té a mà el seu kit de signatures i / o no desitja instal·lar nous programes en el seu PC? Cap problema Aquí hi ha alguns serveis en línia que li permeten verificar la signatura digital directament des del navegador. Tots són gratuïts i extremadament fàcils d'utilitzar.

Servei de signatura digital

El Servei de signatura digital és un servei patrocinat per la Comissió Europea que té com a objectiu facilitar la validació de documents de TI signats en diferents estats membres. Per usar-lo, tot el que ha de fer és connectar-se a la seva pàgina d'inici i fer clic a l'element Validar a la signatura ubicat a la barra lateral esquerra.

A la pàgina que s'obre, feu clic al botó. Triar arxiu / Navega col·locat a la banda de l'article arxiu signat, Seleccioneu l'arxiu PDF / p7m per examinar, premeu el botó seus i d'aquí a uns segons tindràs la resposta de prova.

Postecert

PosteCert de Pal Italian també ofereix un servei convenient per a la verificació de signatura digital en línia. El servei és completament gratuït, no requereix registre i funciona amb tots els principals navegadors web. La seva única limitació és que li permet examinar només arxius de no més de 50 MB.

Per iniciar la validació d'un arxiu PDF o p7m, tot el que ha de fer és connectar-se a la pàgina d'inici de PosteCert, premeu el botó Triar arxiu / Navega, Seleccioneu l'arxiu per verificar i premeu el botó verificar signatura que apareix a continuació.

En uns segons, s'obrirà la pàgina amb el resultat de l'anàlisi i tots els detalls de la signatura inclosa en el document que va seleccionar.

INFOCERT

Si no voleu descarregar el programari INFOCERT, pot utilitzar l'eina de verificació en línia que ofereix aquest últim i validar els seus documents directament des del navegador. Per utilitzar el servei de validació, tot el que ha de fer és connectar-se a la seva pàgina principal i seleccionar la pestanya Verificar signatura digital.

En aquest punt, feu clic al botó Triar arxiu / Navega, Seleccioneu l'arxiu PDF o p7m per examinar i premeu el botó Accepto i verifico per obtenir la resposta de la prova. Si després de fer clic al botó «Acceptar i verificar» no veu el resultat de la verificació (ha d'aparèixer a la part inferior de la pàgina), proveu un altre navegador, com Chrome.

Altres solucions per a verificar la signatura digital

Si desitja una llista encara més àmplia de programari i serveis en línia per verificar les signatures digitals, consulteu el lloc web de l'Agència per a Itàlia Digital, que alberga una llista molt extensa de recursos per verificar els certificats de signatura inclosos en els arxius PDF, p7m etcètera