Particionar un disc dur. Un sol disc dur pot contenir fins a quatre particions principals o tres particions principals i una partició amb extensió. D'altra banda, si es tracta d'una partició amb extensió, pot definir tantes particions com vulgui. Les particions ubicades a la partició estesa s'anomenen particions lògiques.

Per instal·lar un sistema operatiu, Necessita una partició primària; per guardar dades, una partició lògica és suficient. Per tant, si no ha pogut crear una partició lògica, pot ser degut a que va aconseguir el límit (4 particions principals), oa causa de la falta d'espai lliure a la partició amb l'extensió, o a la banda.

Particionar les dades : El sistema i el programari, d'una banda, i les dades personals, de l'altra, l'avantatge és que només ens cal formatar part del programari.

Redueix el temps de desfragmentació (Integral) depenent de la mida de la partició.

Particionar un disc dur i sistemes d'arxius

Sistema d'arxius

Hi ha diversos tipus de sistemes d'arxius:

Greix, utilitzat per MS-DOS, Windows 3.xi Windows 95 però perfectament reconegut per tots els sistemes actuals (Windows XP i Linux). Aquest sistema no admet discs durs amb més de 2 Go. La mida dels clústers és bastant gran, el que resulta en una pèrdua d'espai en disc.

FAT32: És una evolució de Fat, reconeguda per tots els sistemes excepte MS-DOS, Windows 3.x, Windows 95 First Edition, Windows NT 3.5 i 4. Els discos poden tenir fins a 2 TB (1 terabyte val 1024 GB). Els raïms són més petits.

NTFS, Utilitzat per Windows NT, 2000 i XP. Linux reconeix aquest sistema experimentalment, però, és millor limitar-se a llegir, sense escriure, Per evitar la pèrdua de dades. Aquest sistema no és possible per a discos de menys de 400 MB perquè requereix molt espai per a l'estructura de sistema. La grandària dels clústers no depèn de la mida del disc (o partició) i pot triar-lo a voluntat. En resum, aquest sistema repara automàticament els sectors defectuosos. D'altra banda, els drets administratius són compatibles.

Linux Ext2 (ext2fs), utilitzat pel sistema Linux, no és reconegut per MS-DOS i tots els sistemes Windows. Els discos poden tenir fins a 2 GB i els noms de fitxer de fins a 255 caràcters. Els drets administratius són compatibles.

Linux, utilitzat pel sistema Linux, no és reconegut per MS-DOS i tots els sistemes Windows. Els discos poden tenir fins a 4 TB. Aquesta és una millora de ext2fs a la qual es va agregar a el registre dels arxius, per corregir qualsevol corrupció, ràpidament.

Reiser (ReiserFS), utilitzat per Linux, aquest sistema està registrat per corregir les corrupcions i MS-DOS i de Windows no ho reconeixen.

Intercanvi de Linux, utilitzat pel sistema Linux i no és reconegut per MS-DOS i tots els sistemes Windows. Aquest sistema s'utilitza per administrar l'arxiu d'intercanvi de Linux (swap).

Sense format: és una partició en blanc, sense cap sistema d'arxius.

Què programari utilitzar

solucions gratuïtes

Windows FDISK

FDISK en Windows, només reconeix els sistemes d'arxius FAT i FAT32. Aquesta solució no és en absolut ergonòmica. S'inclou en el disquet d'arrencada de Windows 98. Consulti: Disquets d'arrencada de Windows (que conté FDISK):

www.teamatic.net/telech/utilitaires/diskboot/index.php

www.baixaki.com.br/categories/180-discos-de-boot.htm

Linux FDISK

Fdisk en Linux reconeix tots els sistemes d'arxius FAT, FAT32, Ext2, Ext3, swap Linux. S'inclou amb totes les distribucions de Linux.

QTParted

QtParted és un clon de PartitionMagic inclòs amb la majoria de les distribucions de Linux actuals. La seva interfície és ergonòmica. Aquesta solució reconeix tots els sistemes d'arxius de Linux i Windows, inclòs NTFS, que pot redimensionar. Inclòs en Knoppix.

GParted

GParted també és un clon de PartitionMagic. Basat en GTK, la seva interfície gràfica tracta de ser molt simple. Reconeix i admet diversos sistemes d'arxius, inclosos els de Microsoft.

3.1.5 - LiveCD de GParted

GParted LiveCD és la versió de GParted derivada de LiveCD. Comencem al CD i, en menys d'un minut, trobem la interfície en portuguès, podent realitzar canvis com crear / eliminar particions, redimensionar particions Linux o Windows (FAT32, NTFS) en el disc dur de sistema d'allotjament.

FIPS

FIPS és un editor de particions (de fet, el primer inofensiu, segons el lloc web oficial), gairebé ancestral per a DOS. Ha de funcionar des d'un disquet d'arrencada de DOS. Només admet particions FAT 16/32 (DOS) i està llicenciat sota la GPL GNU.

Lògica de particions

Partition Logic només reconeix, fins ara, els sistemes d'arxius FAT i FAT32. Encara no sap com canviar la mida d'una partició existent (Partition Magic ho fa molt bé). Actualment, aquest programari, en anglès, s'executa des de disquets o des d'un CD d'arrencada. No obstant això, aquest programari és molt recent i el seu autor vol que sigui un competidor gratuït de Norton Partition Magic i Ghost. Això representa molta feina però és una gran idea per seguir!

EASEUS Partition Manager

Solució gratuïta capaç de realitzar les tasques principals de partició. Aquest programari no és executable en Windows Vista.

Solucions de pagament

PartitionMagic (POWERQUEST - Symantec)

PartitionMagic té una interfície molt ergonòmica i una gran reputació. Pot usar-lo en Windows gràcies a 2 disquets de suport molt efectius i ergonòmics. PartitionMagic protegeix les dades existents (excepte el mal maneig!) I reconeix tots els sistemes de fitxers (Windows i Linux).

Tingueu en compte que la versió de prova de PartitionMagic (totes les versions) NOMÉS simula perquè estigui familiaritzat amb l'aplicació i la idea de particions. Amb aquesta versió, mai pots REALMENT particions.

3Hard Disk Manager (programari Paragon)

amb Hard Gestor de discos podreu definir particions i clonar particions en una interfície gràfica més austera en Windows. Aquest programari reconeix tots els sistemes d'arxius de Windows i Linux, però també protegeix les dades existents.

Partition Expert

Partició Particions expertes, protegeix les dades existents i té una interfície ergonòmica en Windows. Tots els sistemes d'arxius de Windows i Linux són reconeguts. Discos durs USB fins i tot es reconeixen en mode d'emergència! A canvi, no pot convertir una partició FAT a NTFS i viceversa.

Partition Commander (ABSOFT)

Partition Commander particioneu en una interfície de Windows alguna cosa austera. Tots els sistemes d'arxius de Windows i Linux són reconeguts. No obstant això, és massa lent i no admet discs durs USB.

Windows XP, Vista i Seven

Windows XP pot particions i formatar. Passar per Òbviament, Windows només administra els sistemes d'arxius de Microsoft (FAT i NTFS).

Consells bàsics molt importants.

  • Plaer còpies de seguretat freqüents.

 

  • feu una Escàndol: No cal fer-ho cada setmana. Suficient cada 2 o 3 mesos, això és suficient. Especialment si no sobrecàrrega seu disc. El scandisk inspecciona l'estat del disc dur, intenta reparar les parts danyades (agrupacions) i les defineix com inviables o perdudes (eventualment). Per tant, aquesta operació evita la pèrdua de dades. Atenció, si hi ha una gran proporció de clústers perduts, substitueixi el seu disc dur.

 

  • Per fer anàlisi en Windows: Fer un checkdisk en Windows XP i faci un checkdisk en Windows Vista.

 

  • Netejar: Buidar el contenidor d'escombraries, eliminar els arxius temporals i els arxius temporals de Internet. Això t'ajudarà en el següent pas.

 

  • desfragmentar: Tots els fitxers es graven, un darrere l'altre, en el disc dur. Per evitar perdre molt espai, l'arxiu es talla en trossos petits i s'emmagatzema en petites fraccions de el disc: el que anomenem grups. A l'canviar un arxiu (actualitzar, moure o suprimir), té dues possibilitats: la mida ha disminuït o ha augmentat. Ha disminuït i, com hi ha un altre arxiu just després, s'allibera un lloc entre els dos. No obstant això, aquest espai no està necessàriament ocupat per un altre arxiu, en cas que aquest últim sigui massa gran per a l'espai disponible. En conclusió, els arxius es distribuiran en diverses parts, En tots els cantons de el disc dur. Per tant, el temps d'accés als arxius augmentarà. És com si els llibres de diverses col·leccions s'estenguessin en una biblioteca: li prendria molt de temps trobar la còpia que està buscant. Cal organitzar, organitzar. I com més esperis, més temps et portarà. I això és exactament el que fa el desfragmentador: reunir totes les peces dels arxius. ¡L'operació prendrà més temps si usa aquests arxius, durant la recuperació! Per tant, eviti treballar durant aquest procés. A més, com més espai lliure al disc dur, més ràpida serà la desfragmentació. Vegi desfragmentar el seu disc dur.

 

  • Ser hàbil i pacient: Per (re) particionar, qualsevol programari que es faci servir, Presta molta atenció al que estàs fent. Mai serà el programari el qual estarà malament, sinó tu. D'altra banda, si voleu fer diverses operacions a el mateix temps (canviar la mida de la C, crear l'E, moure la D, etc.), el programari pot indicar un error. Partition Magic és un bon exemple. En aquest cas, només disminueixi els seus requisits. Definiu bé els seus requisits en diverses operacions independents. Si cal, reinicieu el sistema Windows completament o executi el CD autònom / DVD novament.

 

En una situació d'emergència

Linux Live CD

Fer servir un Linux Live CD. És gratuït i només necessites el teu BIOS autoritzi l'arrencada directament al CD. Després pot utilitzar el QTParted (PartitionMagic clone), és a dir, GParted.

Exemple amb GParted: Canviar la mida d'una partició NTFS

És impossible particionar un disc durant l'ús. Ja sigui perquè el sistema està directament «ubicat» sobre d'ell o perquè un arxiu s'està llegint o assimilant com a tal. És per això que PartitionMagic sovint es reinicia a la partició (a l'igual que un altre programari). Usant el CD de Linux «Live», tot el sistema resideix en el CD i la RAM. Aviat, les particions es llancen. No hi ha necessitat de reiniciar.

=== GParted LiveCD ====

GParted LiveCD és la versió LiveCD. Arrenquem des del CD i, en menys d'un minut, estem davant de la seva interfície en portuguès, amb la possibilitat de realitzar canvis (crear / moure particions, redimensionar particions de Linux com Windows (FAT32, NTFS)) en el disc dur de sistema host.

SystemRescueCd

SystemRescueCd és un altre CD d'arrencada gratuït que conté diverses utilitats. Entre d'altres: partimage, per crear imatges de sistema i QTParted, per fer particions.

www.vivaolinux.com.br/artigo/SystemRescueCd-Corrigint-o-sistema-e-recuperant-daus

www.systemrescuecd.org/index.br.html

www.sysresccd.org/Main_Page

Es pot trobar una llista més completa en www.sysresccd.org/System-tools

Altres solucions de CD Linux Live

Molts CD de distribució de LinuxLive particionen i fins i tot creen i restauren imatges de sistema. Esmentem aquelles distribucions que s'instal·len només en la memòria en viu (RAM) sense instal·lar-se al disc dur (protegint així els discos durs):

Knoppix: www.knoppix.org

Kaella Knoppix Linux Blau (KLA): Kaella Knoppix Linux Blau

SimplyMEPIS: www.mepis.org/

Slax: www.slax.org

Mandriva: www.mandriva.com.br

Dos tutorials: crear imatge de disc dur i com copiar una sola partició?

Fdisk

A vegades necessitem eliminar particions abans de crear-les. Per això, pot comptar amb l'ajuda de les eines esmentades anteriorment, com «Fdisk» o les solucions esmentades anteriorment (Live-CD). Però pot succeir, per diferents raons, que ens trobem amb particions «recalcitrants» per a totes les eliminacions i, en particular, les més tenaces. La urgència i l'estalvi de temps també són raons vàlides. En aquests casos, hi ha petites solucions (software) que poden facilitar-nos la vida.

Fins aquí el tutorial i els consells sobre Particionar un disc dur.