Si el que es busca és l'administració d'un gran grup d'informació de forma ràpida, eficaç i automatitzada; llavors els sistemes de control són la resposta. Això és així pel fet que els mateixos tenen la finalitat d'ajudar-nos a alliberar-nos de grans càrregues de treball. Però, si vols conèixer una mica més d'ells, saber per a què serveixen i quins són els seus tipus; et convidem a llegir aquest article, ja que aprofundirem en el tema.

Sistemes-de-control-1

Què són els sistemes de control? 

La definició de sistema de control resulta ser molt senzilla; ja que, aquests simplement consisteixen en un conjunt de maquinàries que tenen el propòsit de dirigir altres sistemes. El més comú és que els sistemes de control es componen de circuits elèctrics, els quals són programats per manejar els sistemes al seu càrrec.

Aquestes maquinàries compten amb un gran ventall de virtuts sobre el treball humà, sent la principal d'elles, l'elevada taxa d'èxit; ja que, si el sistema de control ha estat programat adequadament, no va cometre cap tipus d'error.

Objectius 

Quan parlem d'un sistema de control; ens trobem que la finalitat de la mateixa és el compliment de la tasca específica per al qual es va programar. Les possibilitats que aquest objectiu sigui complert, dependran de tres variables; primer, que tan difícil és la tasca a complir, quines són les seves capacitats de control i finalment, la programació d'aquest.

Però, sense importar el cas, els sistemes de control necessitaran de dues tasques a complir per aconseguir obtenir l'objectiu principal; aquestes tasques són:

  • Ser estables i incorruptibles: els sistemes de control requereixen que se'ls programi amb una gran estabilitat; la qual impedirà que el mateix es corrompi o afecti si els seus documents arribessin a presentar algun tipus d'error. Això ha de ser així, pel fet que si un sistema és feble, flaqueja a el moment en què es presenta un error i deixa la tasca a mitges.
  • Deuen ser eficients: el principal motiu de "suplantar" a un humà amb una màquina; és que se suposa que aquestes realitzen el treball d'una forma molt més eficient. Per tant, els sistemes de control han de programar de tal manera, que els mateixos no puguin executar alguna acció brusca que entorpeixi el seu treball; en altres paraules, els mateixos han de poder seleccionar les accions que els facilitin aconseguir els seus objectius.

Tipus de sistemes de control 

Quan parlem dels tipus de sistemes de control, és important que hi ha principalment dues classificacions; els anomenats de llaç obert i, els de llaç tancat. Aquesta distinció es fa en funció a la forma amb la qual el sistema brega amb la variable a controlar.

De llaç obert

En aquest primer cas, ens trobem amb els sistemes de control on la "sortida" no va a exercir cap tipus d'efecte sobre el sistema; en altres paraules, aquests sistemes no requereixen de retroalimentació per part de la sortida perquè el controlador executi les seves funcions adequadament.

sistema-de-control-5 A manera d'exemple, un sistema de control de llaç obert seria el que utilitzen les rentadores automàtiques a l'hora de realitzar les seves sicles de rentat; ja que les mateixes simplement prenen en compte el temps per controlar el sistema i no necessiten per a això comptar amb algun tipus de retroalimentació; el qual podria ser, que la roba es trobi neta a l'acabar el cicle.

De llaç tancat

A l'contrari dels sistemes de control de llaç obert, els de llaç tancat si requereixen d'una retroalimentació a l'hora de la sortida; aquests realitzen una comparació entre els valors obtinguts, amb aquells que s'estableixen com desitjats. Segons els resultats que s'obtinguin, el sistema reaccionarà d'una manera o altra.

Si es tracta de sistemes de llaç tancat, els aires condicionats, resulten ser un excel·lent exemple; ja que, depenent de la temperatura de l'ambient, els sensors vana determinar si cal que entre el compressor per refredar el lloc.

Esperem que tot t'hagi quedat del tot clar; però si no és així, aquí et deixarem un vídeo on ho expliquen tot molt bé; ja que, una imatge val més que mil paraules.

Segurament podrà interessar el nostre article sobre les eines devops: Velocitat i qualitat al seu abast.